Δευτέρα 13 Ιουνίου 2011

14 Ιουνίου παγκόσμια ημέρα εθελοντή αιμοδότη

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΑΝΘΡΩΠΙΑΣ

Η 14η Ιουνίου καθορίστηκε ως Παγκόσμια Ημέρα του Εθελοντή Αιμοδότη από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, τον Ερυθρό Σταυρό και την Ερυθρά Ημισέληνο, την Παγκόσμια Ομοσπονδία Εθελοντών Αιμοδοτών και τον Διεθνή Οργανισμό Μετάγγισης Αίματος.

Την ημέρα αυτή τιμάται ο ανώνυμος εθελοντής αιμοδότης και ο αλτρουισμός που επιδεικνύει προς τον πάσχοντα συνάνθρωπό του, προσφέροντας δύο πολύτιμα αγαθά του χωρίς ανταμοιβή: 10 λεπτά χρόνο από τη ζωή του και 400 κ.ε. αίμα από τα 6 λίτρα που διαθέτει.

Το μήνυμα του εορτασμού της Ημέρας του Εθελοντή Αιμοδότη δεν είναι μόνο να εξαλείψει την προκατάληψη, το φόβο και την άγνοια γύρω από την αιμοδοσία, αλλά κυρίως:
- να προσελκύσει νέους εθελοντές αιμοδότες
- να ενθαρρύνει όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους να γίνουν κανονικοί αιμοδότες, δηλαδή τακτικοί εθελοντές αιμοδότες
- να μεταγγίσει στη νέα γενιά αιμοδοτών την ιδέα της μη αμειβόμενης Εθελοντικής Αιμοδοσίας.

Κάθε χώρα, για να καλύψει τις ανάγκες της σε αίμα, χρειάζεται 60.000 φιάλες αίμα, σε 1.000.000 κατοίκους και άρα στην Ελλάδα των 10 εκατομμυρίων απαιτούνται τουλάχιστον 600.000 μονάδες, από τις οποίες μόνο το 40% καλύπτεται από εθελοντές αιμοδότες.

Εθελοντισμός & Συμπεράσματα του Συλλόγου Εθελοντών Αιμοδοτών Ν. Καρδίτσας (Σ.Ε.Α.Κ)

Σε μία κοινωνία όπου καθημερινά διαπιστώνουμε ότι επικρατεί το ατομικό επί του συλλογικού, όπου κυριαρχεί το προσωπικό όφελος σε βάρος του κοινωνικού, ο εθελοντισμός έρχεται να προσδώσει στο ατομικό τη συλλογική και κοινωνική του διάσταση .

Ο εθελοντισμός δίνει νόημα και περιεχόμενο σε πανανθρώπινες αξίες, λιγότερο ή περισσότερο ξεχασμένες, όπως είναι η συλλογική δράση, η κοινωνική αλληλεγγύη, η κοινωνική προσφορά, η αγάπη προς τον συνάνθρωπο.

Συνεπώς, ο εθελοντισμός είναι μια πράξη βαθύτατα ανθρωπιστική, γεμάτη σεβασμό και αγάπη για ό, τι ο εθελοντής αξιολόγησε να υπηρετήσει. Η αφετηρία του ξεκινά από ένα αυξημένο αίσθημα ευθύνης έναντι της Κοινωνίας, του Περιβάλλοντος, του Τόπου, του Kόσμου. Ακριβώς επειδή βλέπει τη ζοφερή πραγματικότητα, την απάθεια, ενδεχομένως την αναποτελεσματική λειτουργία του ΚΡΑΤΟΥΣ ΚΑΙ ΕΚΛΕΓΜΈΝΩΝ ΦΟΡΈΩΝ ΤΟΥ

αναλαμβάνει πρωτοβουλίες, οι οποίες κάποιες φορές ξεπερνούν τις αρχικές προσδοκίες. Κάποιες φορές «οι παρέες γράφουν Ιστορία», όπως εύστοχα επισημαίνει ο Σαββόπουλος , και αρκετές φορές οι ¨παρέες ¨,’όπως η ίδια η ζωή καθημερινά το αποδεικνύει , είναι αυτοί που περισσότερο νοιάζονται για τον τόπο και για το συνάνθρωπο .

Ο εθελοντισμός για κάποιους είναι στάση ζωής, διότι αγγίζει και συγκινεί ανεξάρτητα από κοινωνική – οικονομική τάξη ή επαγγελματική ιδιότητα, ακριβώς διότι όλοι οι άνθρωποι έχουν να προσφέρουν. Πρόκειται για πράξη με συμβολική και πρακτική σημασία, αφού η εθελοντική προσφορά ενδυναμώνει την κοινωνική αλληλεγγύη, ενισχύει την ενεργό συμμετοχή των πολιτών, δίνει άλλο περιεχόμενο στη ανθρώπινη συνύπαρξη και προσδίδει ποιοτικά στοιχεία στη ζωή μας.

Είναι τέλος μια ενέργεια «επαναστατική» υπό την έννοια ότι προσφέρει εθελοντικά, σε μια εποχή όπου πολλές αξίες μετριούνται πλέον σε ευρώ ή δολάρια .

Και αν κάποιοι μετρούν κάθε ενέργεια με μέτρο το ευρώ άραγε το αίμα που προσφέρει ο Εθελοντής Αιμοδότης και ο καθημερινός του αγώνας

για την ευαισθητοποίηση-ενεργοποίηση του κάθε πολίτη πόσο άραγε κοστολογείται ?

Ενημερωτικά , στη Βρετανία για παράδειγμα (στην Ελλάδα δεν υπάρχει αντίστοιχη έρευνα) έχει υπολογιστεί ότι 23 εκατομμύρια άνθρωποι προσφέρουν εθελοντική εργασία κάθε χρόνο, αποτελώντας ένα εργατικό δυναμικό ισοδύναμο με 180.000 εργαζομένους πλήρους απασχόλησης. Έχει επίσης υπολογιστεί ότι για κάθε (1) € της δημόσιας χρηματοδότησης που δαπανάται, για να υποστηριχθεί ο Eθελοντισμός, οι εθελοντές προσφέρουν εργασία αξίας 30 ΕΥΡΩ! Στη Βρετανία πάλι έχει υπολογισθεί ότι η οικονομική αξία του επίσημου εθελοντισμού ξεπερνά τα 65 δις € ετησίως, ποσό που εκτιμάται ότι αντιστοιχεί στο 7,9% του ΑΕΠ.

Ο ρόλος των πολιτών όπως φαίνεται και όπως όλοι διαπιστώνουμε εδώ είναι πολύ σημαντικός, διότι αποκτά ειδικό βάρος και δυναμική. Η ενεργή συμμετοχή των πολιτών παράγει πολιτικές, ο Εθελοντισμός είναι μια αστείρευτη δεξαμενή ενέργειας και γνώσης, ένα πολύτιμο κοινωνικό κεφάλαιο το οποίο πρέπει να αξιοποιήσουμε.

Ο εθελοντής Αιμοδότης λοιπόν βασισμένος στην αγάπη για τον συνάνθρωπο και τα όσα τον απασχολούν , θεμελιωμένος στην ουσιαστική διάθεση για προσφορά χωρίς αντάλλαγμα, αλλά και στη διάθεση για ισότιμη αντιμετώπιση των άλλων, αποτελεί την ελπίδα ότι ο κόσμος θα υπάρχει και αύριο και ότι η ανθρωπιά δεν έχει στερέψει. Αρκεί να στηρίζεται στη ανιδιοτέλεια και στην παιδεία.

Την 14η Ιουνίου στην χώρα μας θα πραγματοποιηθούν ενημερωτικές εκδηλώσεις και Εθελοντικές Αιμοδοσίες από όλους τους Συλλόγους και τα μέλη τους, σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης (Υ.Υ.Κ.Α.) και με το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (Ε.ΚΕ.Α.) από τις 3 Ιουνίου μέχρι και τις 17 Ιουνίου 2011, τιμώντας έτσι την Παγκόσμια Ημέρα του Εθελοντή Αιμοδότη

Ο Σύλλογος μας στις 5 Ιουνίου πραγματοποίησε εκδηλώσεις ενημέρωσης- ευαισθητοποίησης στην πόλη της Καρδίτσας διανέμοντας ενημερωτικά έντυπα για τον εθελοντισμό & την Αιμοδοσία .

Ακόμα μια φορά πρέπει να ευχαριστήσουμε

την Συνεταιριστική Τράπεζα Καρδίτσας ,

Το Δ.Σ του Αθλητικού Συλλόγου Σ.Π.Α.Κ ,

Το Γυμναστήριο EXERCISE και τους ακούραστους εθελοντές από

το ΣΩΜΑ ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΡΟΣΚΟΠΩΝ Παράρτημα Καρδίτσας για την επιτυχία της .

Τέλος , την 16η Ιουνίου ,ημέρα Πέμπτη ο Σύλλογος μας διοργανώνει Εθελοντική Αιμοδοσία στο Γενικό Νοσοκομείο της πόλης μας με σκοπό την ενδυνάμωση του Εθελοντισμού και της προσφοράς προς τον συνάνθρωπο.

Η δική σας συμμετοχή και υποστήριξη, θα μας βοηθήσει να εξασφαλίσουμε την επιτυχία της Παγκόσμιας Ημέρας Αιμοδοσίας και να φέρει τον κόσμο ένα βήμα πιο κοντά στον πάσχοντα συνάνθρωπο.

Γιατί όπως όλοι δέχονται , αλλά λιγότεροι αντιλαμβάνονται, δεν ζούμε μόνοι, απεναντίας είμαστε αλληλοεξαρτώμενοι.



Αγκαλιάστε τη ζωή στο Νομό μας …


ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ

ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ


16 ΙΟΥΝΙΟΥ 2011


Όλοι μαζί να δώσουμε ζωή!!!




Δευτέρα 6 Ιουνίου 2011

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ - 5/6/2011

Ο Σύλλογος Εθελοντών Αιμοδοτών Ν. Καρδίτσας στα πλαίσια της ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των συμπολιτών μας για την εθελοντική αιμοδοσία, την Κυριακή 5/6/2011, μοίρασε στο κέντρο της πόλης μας ενημερωτικό έντυπο υλικό σε συνεργασία με το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων. Η ανταπόκριση του κόσμου σ΄ αυτή την προσπάθεια ήταν θετική. Γιατί:

Η εθελοντική προσφορά αίματος πρέπει να γίνει υποχρέωση κάθε υγειούς ΄Ελληνα πολίτη.

Γίνε και Εσύ Εθελοντής Αιμοδότης, πάρε και τον φίλο σου μαζί

Είμαστε λίγοι δεν περισσεύει κανείς.

Η αιμοδοσία είναι υπόθεση δική σου.

Είναι υπόθεση όλων μας.

Θέλουμε να ευχαριστήσουμε και δημόσια

  • τη ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΚΑΡΔΙΤΣΑ, το Διοικητικό Συμβούλιο και κάθε μέλος του χωριστά καθώς και τον Διευθυντή,
  • το ΣΥΛΛΟΓΟ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΑΘΛΗΤΩΝ Καρδίτσας (Σ.Π.Α.Κ.)

που συνέβαλλαν οικονομικά στη δημιουργία του έντυπου υλικού που μοιράστηκε την περασμένη Κυριακή στην πόλη μας.

Ευχαριστούμε επίσης και το ΣΩΜΑ ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΡΟΣΚΟΠΩΝ Παράρτημα Καρδίτσας, που πάντα πρόθυμα ανταποκρίνεται σε κάθε κάλεσμά μας για βοήθεια.

Τετάρτη 1 Ιουνίου 2011

Ενημερωτικό υλικό

Την Κυριακή 5 Ιουνίου 2011, στις 11:15 π.μ. στην πλατεία ανάμεσα στο Δημαρχείο Καρδίτσας και στο κτίριο των προσκόπων, θα διανεμηθεί ενημερωτικό υλικό για την εθελοντική αιμοδοσία. Παρακαλούνται θερμά τα μέλη του συλλόγου να βρίσκονται εκεί για να βοηθήσουν στη διανομή του υλικού.

Σας ευχαριστώ.

Εκ μέρους του Συλλόγου Εθελοντών Αιμοδοτών Ν. Καρδίτσας
Βασιλόπουλος Γιώργος.